top of page

מהי טכניקת אלכסנדר

 

האם אתם מכירים את הצוואר, הגב והגוף שלכם כולו ?  האם הקדשתם להם ולאופן בו אתם פועלים ומפעילים אותם תשומת לב?

 

עבור רבים מאיתנו הפעלת גופנו, השימוש בו נעשית "אוטומטית" ללא מודעות ותשומת לב. אנו יושבים (לפחות רובנו ) שעות רבות כל יום, ובחלק גדול מהמקרים מול מסך..אנו עומדים וגם הולכים ואפילו רצים ועושים, פעילות גופנית. ואת כל אלה אנו עושים כפי שאנו רגילים...מפעם,מקדמת דנא, כמו שלמדנו.

 

 רגע..! מה זאת אומרת למדנו ? ..  אף אחד לא באמת לימד אותנו לעשות את כל אלה... כתינוקות,ילדים צעירים וכחלק מההתפתחות שלנו התישבנו, הזדקפנו ונעמדנו, ואף התחלנו ללכת ואח"כ לרוץ.. וקרוב לוודאי שעשינו זאת, לפחות בהתחלה היטב ונכון. כי ככה זה בטבע... התינוקות של כל המינים נולדים עם הנחיות מוטבעות איך להתפתח.

ואז במוקדם או קצת פחות מוקדם, מתחילים שיבושים בדיוק ביצוע הפעולות הללו. והעולם המודרני על כל תוספותיו, וסביבת החיים שהוא כופה, מאיץ את התהליך הזה עד מאד. תהליך שרובנו, כלל לא מודעים לו, לשינוי ולשיבוש שמתפתח. הוא איטי והדרגתי. אך במצטבר, הופך למשמעותי. לעיתים,  מאד. אנו מתחילים להיות באמת מודעים ולהתיחס אליו, הרבה פעמים עקב כאב וסבל שמתפתחים כתוצאה מהאפקט המצטבר.

האבולוציה הביאה אותנו להיות זקופים. השפעות העולם המודרני וההתאמות שאנו עושים אליו בשימוש בגופנו, סותרות זאת ופוגעות בנו לא פעם.  איך משלבים את הדברים ? האם אפשר לעשות זאת?.

 

איך כל זה קשור לטכניקת אלכסנדר?

 

הטכניקה מכוונת ומאפשרת לנו ללמוד להיות מודעים לאופן בו אנו מפעילים את גופנו וללמד אותנו לעשות זאת אחרת. קרוב עד כמה שניתן, לאופן שבו עשינו זאת כתינוקות, כפי שנבראנו לעשות זאת. זו ידיעה שהיתה לנו וסטינו ממנה מי יותר ומי פחות. הטכניקה מאפשרת לנו לעורר את הידיעה הזו, להיזכר בה, ולהיות בעלי אפשרות לפעול על פיה ומתוך כך להיפרד מההרגלים המשובשים שסיגלנו במהלך חיינו.

 

שימוש נכון בגוף כפי שנוצר לפעול, במהלך כל פעולה, בוודאי באלו היומיומיות (ישיבה,  עמידה, הליכה והמעבר  ביניהן) כפי שנלמד בטכניקת אלכסנדר (נקראת גם שיטת אלכסנדר), מאפשרים מציאות חיים אחרת,בוודאי פיסית אך בהחלט לא רק פיסית.

 

הדברים נכונים למי שסובל מכאבים ומצוקות בצוואר בגב, בגפיים ומחפש הקלה ושינוי,אך לא רק. התועלת היא גם מנת חלקו של מי שאינו סובל, ומתבטאת במניעת ההגעה למקומות הלא טובים וחשוב לא פחות, בשיפור הקיים  על ידי הפעלת הגוף בצורה נכונה, כך שהכל נעשה בפחות מאמץ ובנינוחות.

 

התועלת גדולה וחשובה במיוחד למי שכן סובל, כיוון שמדובר בהתיחסות ושינוי שנוגעים במקור הבעיות, ומאפשרים להקטינו, לעיתים עד מאד, באופן מתמשך. זאת, להבדיל מטיפול כזה או אחר שיוצר הקלה זמנית, אך מכיוון שהמקור לבעיה נותר, הקושי יחזור ויופיע.

אם יציבתכם בישיבה למשל רופסת וגורמת לכם מדי פעם להיות "תפוסים", אז מסאז', מתיחות.. יכולים לשחרר, כדור   להקטין כאב, ו..?   בתחילה לאחר חודש, אח"כ לאחר שבוע ואח"כ לאחר יומיים הכל יחזור ויציק. וזה כך כי המקור והסיבה לבעיה, שהוא האופן בו אתם מפעילים את גופכם נותר ואתם חיים איתו, כל שניה, וכנראה אף לא מודעים לכך.

 

כאמור יש אפשרות נוספת. הפעלה עצמית ועצמאית של גופנו כפי שנועד ונוצר לפעול, עשויה להביא שינוי משמעותי , כזה שישאר !. כזה שאנו משמרים אותו בכוחות עצמנו, כי אנו יודעים כיצד. ואת זה, מלמדת טכניקת אלכסנדר.

באופן מטפורי אפשר לתאר זאת כללמד אדם לדוג דגים, בכוחות עצמו, במקום לספק לו אותם. 

 

לכן בטכניקת אלכסנדר אנו מדברים על מורה ותלמיד, להבדיל ממטפל ומטופל, בשיטות אחרות. פשוט לומדים להכיר את עצמנו, את גופנו. להפעיל אותו נכונה.

מה בסיסי וחשוב יותר?

איך זה קורה ?

 

זהו תהליך ! והוא אינו מתרחש כהרף עין. במהלך מפגשים (שיעורים)  בין תלמיד ומורה (45-50 דקות), נוצרת ומתהווה אצל התלמיד היכולת להתבונן ולחוש כיצד הוא מפעיל ומשתמש בגופו, ולזהות את הרגליו בהקשר זה. בהמשך לכך מתפתחת ונוצרת היכולת לבחור באופן מודע, להפעיל את הגוף באופנים אחרים ולהפוך אותם עם הזמן, לדרך ההתנהלות במקום הקודמים. 

במרכז התהליך נמצאת היכולת המתפתחת במהלכו, לחוש ולדייק את מיקומו של הראש ביחס לצוואר ואת היחס בין שניהם יחדיו, לשאר עמוד השדרה והגו. מתוך כך מתאפשרת יציבה מדויקת יותר כזו שאין בה עשיית ועבודת יתר של השרירים השונים בכדי לתמוך בשלד ובגוף זקוף. במקום זאת נדרש מאמץ שרירים מינימלי. זה שהכרחי כדי שנהיה זקופים. זה שעבורו שרירינו תוכננו ונוצרו, כך שיוכלו לשאת בו בלי להתעייף ולקרוס. כאשר זה כך, אפשרי לעמוד השדרה להיפתח ולגו להזדקף בנינוחות למלוא אורכו. במצב כזה מתאפשרת גם פעולה קלה ומלאה של כל חלקי הגוף, חיצוניים ופנימיים, ככל שזה תלוי בנושא היציבה (וזה תלוי בו !) .

 

ההתפתחות הזו נעשית ע"י חוויה אמיתית, בפועל, של תחושת אופן הפעולה ומצב הגוף במגוון של מצבים ( ישיבה , עמידה, הליכה ועוד אחרים, ובמעברים ביניהם). במהלך כל אחד מהמצבים, המורה מלווה את התלמיד במגע עדין של ידיו ובאמצעותו הוא מסייע לתלמיד בכיוונון של יחס ראש צוואר גו, ובשימורו של זה. עם הזמן מפתח התלמיד את היכולת ליצור עבור עצמו את התנאים הללו ולשמרם באופן עצמאי בכל זמן שהוא בוחר.

למעשה, עם הזמן נוצר אף מצב שבו הגוף מרגיש חוסר נוחות כאשר הכוונון אובד, והוא כמו דורש אותו חזרה. המודעות למיצוב הגוף, הופכת אז לחלק מהגוף עצמו, כזו שהוא עצמו יוזם ומעורר פיסית ע"י הסרוב להרגיש בנוח כאשר המיצוב לא מדויק.

כשיכולת כזו נרכשת, לימדנו את עצמנו למעשה, לא להפריע לגוף לפעול באופן קל ונינוח. אנו עושים זאת, לא על ידי עשייה פיסית כזו או אחרת, אלא בהימנעות מתוך מודעות, מעשיית יתר שמקלקלת ומכבידה.

מי צריך את זה ? מי אפילו רוצה את זה ?

 

התשובה שלי (לפחות לשאלה מי צריך את זה.. ) היא כמובן ... מי לא.. אבל, אני חשוד כבעל דעה מוקדמת ומודה ומצהיר כי אכן כך הוא. היום ! .

פעם לא היה לי מושג כלשהו על הטכניקה, ולכן לא יכולתי לדעת שאני צריך או אולי אפילו רוצה ובוחר להכיר, ללמוד אותה. הגעתי לטכניקה כי כאב לי. הצוואר (אני חי עם שתי פריצות דיסק צוואריות),והגב, מאד! ..בעיקר כי ביליתי אינסוף שעות בתנוחה שגויה דומה לזו שנראית כאן משמאל . עוד עלי, אספר בדף "אודותי".

וכך הגיעו מסתבר, גם רבים אחרים, כנראה אף רובם של המבקשים להתוודע לטכניקה. סבל, מציק, ממושך, לעיתים קרובות לאחר מגוון של טיפולים במגוון של שיטות.

אז כן... בוודאות, מי שסובל מבעיות שבעליל קשורות ליציבתו, לאופן השימוש שלו בגופו, עשוי להעזר בטכניקה. כאבי גב, צוואר, גפיים ( בין אם זה כיווץ יתר מתמשך שגורם להם ועד מצבים של בלטים ופריצות דיסק שהן הגורם לסבל).

גיבוי לקביעה הזו שלי (שמבוססת על נסיוני האישי כמי שסבל, מאד, וכעת מצוי 

במצב הרבה הרבה יותר טוב, ונסיונם של אחרים שאני מכיר) נמצא בחלק שנקרא מאמרים מחקרים ועדויות.

וכבעל נסיון..אני ממליץ בחום על יישום של: "חכם לא נכנס למקום שפיקח מצליח

להחלץ ממנו..". כלומר, אם מסתמנת בעיה והיא מתמידה, כדאי להתיחס אליה לפני

 שתהפך לגדולה, ולעיתים בלתי הפיכה. 

    ישיבה מול מחשב עם מודעות                                   וללא..

ומי עוד?. כל מי שרוצה לשפר את האופן בו הוא מפעיל את גופו גם אם כלום לא כואב לו.. לרובנו יש הרגלי הפעלת גוף, שיש בם חלקים שניתנים לתיקון ושיפור. זה פשוט אפשרי, ואז הביצועים משתפרים, בכל הקשר שיש בו הפעלת הגוף אך לא רק. 

הפעלת גוף מדויקת מאפשרת נינוחות וקלות שנחוצה למבצעים, כמו ספורטאים, זמרים, רקדנים ומוסיקאים.מהנשימה הקלה, המשופרת שמאפשרת מימוש מנעד קולי מלא ועד לקלות התנועה של יד שאוחזת בקשת של צ'לו, וקלות התנועה של גוף שלם בריקוד. 

 

בעזרת טכניקת אלכסנדר נוצר שימוש בסיסי נכון ומדויק בגוף, ואז, כל פעולה ופעילות פיסית מורכבת ויחודית שמתווספת (כמו למשל ריקוד או נגינה) נלמדת נבנית ומתקיימת, על ומעל לבסיס הזה, מה שמאפשר לה להתבצע בקלות ובדיוק.

 

עדות לתרומת הטכניקה לכל אלה, היא היותה חלק מתוכנית הלימודים במוסדות הידועים ביותר ללימודי אומנויות הבמה ( כמו ג'וליארד בניו-יורק ועוד אחרים). על כך בחלק שנקרא מאמרים מחקרים ועדויות - בתי ספר לאמנויות הבמה.

מה עוד יש בזה?

 

בד בבד עם התהליך המפתח מודעות ורגישות לעשיה ולהתנהלות בעת הפעלת גופנו, ואשר בו אנו לומדים לזהות הרגלים, לעצור את הפעלתם האינסטינקטיבית ולבחור (אם מצאנו שנכון עבורנו) באופן הפעלת גוף אחר שיהפוך עם הזמן להרגל חדש, במקרים רבים מחלחל הקונספט הזה גם להתנהלות שלנו ברבדים ותחומים אחרים של חיינו. ומביא אותנו ליכולת לזהות הרגלים ודפוסים בחשיבה בהתנהגות, לבחון אותם ולבחור, אם לשמרם או לשחררם. לאמץ אולי, אחרים במקום, וטוב עוד יותר, להיות מסוגלים לבחון לזהות ולבחור בכל סיטואציה, מה מתאים ולפעול בהתאם, ולהימנע מפעולה מתוך הרגל וחוסר מודעות אליו.

 

וגם...

 

החיבור גוף נפש אינו זקוק לטעמי, להסברים ותימוכין. מה שכן אני בוחר לומר, מכוון לספר על אחת מהמשמעויות שהחיבור הזה מקבל  (בנוסף לנאמר בפיסקה הקודמת), בעת לימוד והעמקה בטכניקה.

אם אדם כלשהו חי ופועל יומיומית במציאות של כאב של כיווץ, בחלוף זמן לא רב, יופיע גם כיווץ נפשי ורגשי. זה מצידו יעצים את הפיסי עוד יותר ונוצר לופ מרושע, שמעצים את הקושי הכולל. עצירתו ע"י שיפור המצב הפיסי כשלעצמו (כתוצאה מלימוד הטכניקה) תאפשר גם הקלה בקושי, בכיווץ הרגשי, והלופ יפתח. התדרדרות לקושי גדול יותר תעצר ותחל אז תנועה בכיוון ההפוך . 

bottom of page